Boy Uzatan Yiyecekler Nelerdir?
Daha önce bir yazımızda belirttiğimiz üzere: boy uzaması %80 oranında genetiktir. Bunun aksini iddia eden ve size boy uzatan ilaç vaat eden her kim varsa ondan koşarak hızla uzaklaşmanız gerekir. Tabii bu boy uzamasına katkıda bulunamayacağınız anlamına gelmiyor. Boy uzatmak için yapmanız gereken şeyler ve özellikle tüketmeniz gereken yiyecekler vardır ama bu besinler potansiyelinize ulaşmak için size yardımcı olan araçlardan başka bir şey değildir. Yani tek başlarına, bir senede 5 cm uzamanızı sağlamazlar. Kalan %20’lik kısıma etki ederler.
Boy uzaması için ne yapmalı sorusuna verilecek tek gerçekçi yanıt dengeli bir beslenme planı izlemek, uykuyu görev gibi ihmal etmeden yeterli düzeyde sağlamak ve egzersiz yapmak olacaktır.
Bugünkü başlığımız olan boy uzatan yiyecekler kısmını gelin detaylı olarak inceleyelim. Ancak öncelikle bir konuya şerh düşelim: burada belirtilecek hiçbir yiyecek, tek başına boy uzatmaktan sorumlu değildir. Boyunuzun uzaması için gerekli vitamin ve minerallerin iyi birer kaynakları olduğu için bu listeye alınmıştır.
Yumurta
Yumurta folik asit, protein, fosfor, demir, çinko ve B vitaminleri bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca gelişim açısından elzem öneme sahip amino asitler içerir. 2015 yılında yapılan bir araştırma B12 (kobalamin) eksikliğinin çocuk gelişimini olumsuz etkilediğini gösteriyor. 2017’de iki kontrol grubu ile yapılan bir başka araştırmada ise yaşları 6-9 arasında değişen bir gruba 6 ay boyunca her gün 1 yumurta verilmiş. Diğer grup ise tahmin edeceğiniz üzere yumurta tüketmemiş. 6 ayın sonucunda ortalama boy gelişiminde, yumurta tüketen grupta pozitif yönde büyük bir fark gözlenmiş. Araştırmaların detaylarına sırası ile (1) ve (2) numaralı linklerden inceleyebilirsiniz.
Bu elbette ki ileriki yaş grupları için de geçerli bir bilgi. Yani eğer ergenlik çağındaysanız kahvaltılardan yumurtayı eksik etmeyin.
Badem
Boy uzatmak için gerekli vitaminleri sıralasak en üst sıralarda E vitamini yer alır. Ve bilin bakalım bademde hangi vitaminden bol miktarda yer alıyor. E vitamini eksikliğinin gelişimi negatif yönde etkilediği üzerine pek çok araştırma da mevcuttur.
Bakliyat
Gördüğünüz üzere listemiz ekonomik açıdan çok daha ulaşılabilir yiyecekler ile devam ediyor. Eğer bezelye, fasulye ve mercimeğin hayranı değilseniz, bir an önce sevmeye başlasanız iyi olur. B vitamini, demir, bakır, magnezyum ve çinko açısından zengin ve üstelik bu kadar tok tutan başka bir besin daha bulamazsınız. Tüm bu saydığımız vitamin ve minerallerin boy uzamasında kritik rol oynadığını söylememize gerek var mı? Güzel!
Tatlı patates
Listeye yurt dışından bir transfer ile devam ediyoruz. Ülkemizde artık hemen hemen her markette olmasına rağmen (ve vücut geliştirmeciler arasında ultra popüler olsa da) annelerimizin yemek tariflerinde henüz yer almıyor. Olsun, siz yine de yemeklerinizin yanında yer verin. A vitmani açısından önemli bir kaynaktır ve A vitamini de kemik sağlığı için çok önemlidir. Uzun bir boy için sağlıklı kemiklere ihtiyacınız olduğunu vurgulamamıza gerek olmadığın düşünüyoruz.
Balık
Özellikle Yağ bakımından zengin olan balık çeşitlerini (somon, uskumru, ton balığı, sardalye) beslenme düzeninize eklemelisiniz. Neden? Çünkü bu balıklarda yağda depolanan D vitamini daha fazla bulunur. Ne kadar yağ o kadar vitamin.
BONUS BİLGİ
Yukarıdaki tüm yiyecekleri beslenme düzeninize eklediniz mi? O zaman doğru yatağa. Çünkü 2014 yılında yayınlanan bir makale, uyku eksikliğinin ergenlikte gelişime büyük etkisi olduğunu gösteriyor. “Şu dizinin son bölümünü de izleyip öyle yatarım” demeyin. ABD Hastalık Kontrol ve Korunda Merkezi’nin (CDC) verilerine göre 13 – 18 yaş arasındaki gençlerin sağlıklı bir gelişim için günde 8-10 saat arasında uykuya ihtiyacı bulunmaktadır.
Araştırmalar:
(1): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25802345/
(2): https://pediatrics.aappublications.org/content/140/1/e20163459/tab-article-info