KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
Çiğ Yumurta Gerçekten Faydalı Mı?

Çiğ Yumurta Gerçekten Faydalı Mı?

Hadi itiraf edin siz de denediniz değil mi? Ya da en azından Rocky serisini (ve yeni filmi Creed’i) izledikten sonra aklınızdan geçti değil mi? Peki acaba İtalyan Aygırına, Apollo Creed’in karşısına çıkacak gücü bu çiğ yumurtalar mı verdi yoksa bunların hepsi koca karı masalı mı?

Yumurta 5-6 gram protein, temel yağ asitleri, A, B2, B5, B12, D, E ve K vitaminleri ve daha pek çok mineral içeren tam bir besin deposudur. Uzun zamandan beridir yumurtanın tek dezavantajı gibi görünen sarısındaki kolesterolün aslında bir tehdit içermediğini savunanların haklı çıkmasıyla yumurta mükemmel bir yiyecek haline gelmiştir. Fakat yumurta severler işi bir adım daha ileri götürüp yumurtayı ısıtmanın (bakın pişirmek bile demiyoruz) besin değerini ciddi şekilde azalttığını da iddia etmişlerdir. Bazıları bu nedenden dolayı yumurtayı çiğ içerler.

Jim Stoppani ise bu görüşe katılmıyor; “Yumurta mükemmel bir kaliteli protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Yumurtayı pişirmenin beslenme değerini azalttığı görüşünün temeli yoktur. Tam tersine pişirmemenin bazı dezavantajları vardır. Yumurta beyazında bulunan ve avidin denen protein önemli bir B vitamini olan biotine bağlanır ve onun emilimini engeller. Yumurta pişirildiği zaman avidin etkisizleşir ve biotine müdahale etmez. Yumurtayı çiğ yerseniz biotinden istifade edemezsiniz. Pişmiş yumurtada ise tam tersidir. Bu kadar basit.”