Vegan Sporcular İçin En İyi Bitkisel Protein Kaynakları

Vegan Sporcular İçin En İyi Bitkisel Protein Kaynakları

Vegan sporcular için beslenme farklı bir önem taşır. Vegan beslenme kulağa zor gelse de kolayca yönetilebilir. Vegan sporcular için en iyi bitkisel protein kaynakları, kas gelişimi ve performans açısından oldukça önem taşır. 

Vegan sporcular için en iyi bitkisel protein kaynakları sayılabilecek önerilerimiz var:

Baklagiller

Mercimek: Yüksek protein içeriği ve lif zenginliği ile bilinen ve sevilen baklagiller arasındadır. Salatalarda, çorbalarda ve yemeklerde tüketilebilir.

Nohut: Humus içeriğinde bulunur ve tüketilebilir veya salatalara eklenebilir, sadece yemek olarak da tüketilebilir.

Kuru Fasulye: Protein ve lif açısından oldukça zengindir, çeşitli yemeklerde ve salatalarda tüketilebilir.
 

Tofu ve Tempeh

Tofu: Soya fasulyesinden elde edilir ve protein oranı oldukça yüksektir. Çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

Tempeh: Fermente soya fasulyesinden yapılan ve tofuya benzeyen bir yemektir.Aynı şekilde tüketilebilir.
 

Kinoa

Kinoa protein bakımından zengin bir tahıldır ve aynı zamanda tamamıyla  bir protein kaynağıdır diyebiliriz. Çünkü tüm gerekli amino asitleri içerir. Salatalarda, pilavlarda ve daha çeşitli yemeklerde tüketilebilir.
 

Chia ve Keten Tohumu

Chia Tohumu: Omega-3 ve protein açısından oldukça zengin bir tohumdur. Smoothielerde, yoğurtlarda veya salatalarda kullanımı yaygındır. Çeşitli tarifler uyarlanabilir.

Keten Tohumu: Lif ve protein bakımından zengin bir tohumdur, smoothielere veya yoğurtlara eklenerek tüketilebilir.
 

Bezelye Proteini

Bezelyeden üretilen protein tozu, vegan sporcular için tercih edilen ve  popüler bir seçim olmuştur. Smoothielerde veya protein barlarında tüketilebilir.
 

Fındık ve Tohumlar

Badem, Ceviz, Fıstık: Yüksek protein içeren kuruyemişlerdir. Ara öğünlerde, atıştırmalık olarak veya yemeklere eklenerek tüketim sağlanabilir.

Ay Çekirdeği, Kabak Çekirdeği: Yüksek protein içeriğine sahip iki çekirdektir. dengeli kullanımda vücudunuza sağlıklı yağlar kazandırmış ve enerji alımını arttırmış olursunuz.
 

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, Brokoli, Brüksel Lahanası: Protein açısından oldukça zengin sebzelerdir. Yemeklerde tüketilebilir veya salata olarak hazırlanıp tüketilebilir.
 

Su Yosunu Spirulina 

Spirulina, yüksek  dozda proteine sahip bir su yosunudur.Toz formunda satılmaktadır. Smoothielere veya meyve sularına eklenerek tüketilebilir.
 

Yulaf ve Tahıllar

Yulaf: Kahvaltılarda,smoothie kaselerinde,ara öğünlerde tüketilebilir. Yüksek protein ve lif kaynağı içerir.

Esmer Pirinç, Arpa: Protein bakımından zengin tahıllardır.Pilav olarak tüketilebilir.
 

Soya Sütü ve Bitkisel Sütler

Soya Sütü: Protein içeriği zengin bir bitkisel süt türüdür. Smoothie olarak veya kahvaltılarda tüketilebilir.

Badem Sütü, Bezelye Sütü: Protein bakımdan tüketilebilecek süt türleridir. kahvaltılarda veya ara öğünde tüketilebilir.
 

Vegan sporcular, bu bitkisel protein kaynaklarını beslenme rutinine ekleyerek kas gelişimlerine destek olabilir ve spor performanslarını artırabilirler.
 

Bitkisel protein kaynaklarının faydaları 

Bitkisel protein kaynaklarının birçok faydası bulunmaktadır.Sağlık açısından olumlu etkileri gözle görülür şekilde etki eder.İşte bazı önemli faydaları:

Düşük Doymuş Yağ: Bitkisel proteinler hayvansal proteinlere göre daha düşük doymuş yağ içeriğine sahiptir. Düşük doymuş yağ kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı etkenler.

Yüksek Lif : Bitkisel protein kaynakları başta baklagiller ve tam tahıllar olmak üzere  yüksek lif içeriğine sahip kaynaklardır. Lif vücutta sindirimi düzenler, tokluk hissini arttırır ve bağırsak fonksiyonlarına yardımcıdır.

Antioksidanlar ve Fitokimyasallar: Bitkisel protein kaynakları vücudu serbest radikallerin zararlarından korumakla görevli olan  antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından zengindir. antioksidan ve fitokimyasallar, kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltmakta destektir.

Kilo Yönetimi: Bitkisel protein kaynakları genele göre daha düşük kalorili olmaktadır.Tokluk hissini artırarak kilo kaybı veya koruma dengesine  yardımcı olabilir.

Düşük Kolesterol: Bitkisel protein kaynakları , hayvansal proteinlerin aksine kolesterol içermemektedir. Bitkiseller kolesterol seviyelerinin düşmesine ve kalp sağlığının iyileşmesine yardımcı olan kaynaklardandır.

Çevresel Sürdürülebilirlik: Bitkisel protein kaynaklarının üretimi , hayvansal protein kaynaklarının üretimine göre çevreye da az zarar verir. Bitkisellerin üretiminde daha az su ve toprak kullanımı görülür ve daha düşük sera gazı emisyonlarI vardır. Bitkisel protein kaynakları çevre dostudur.

Çeşitlilik ve Esneklik: Bitkisel protein kaynakları geniş bir yelpazeye sahiptir. baklagiller, tahıllar, kuruyemişler ve tohumları içinde bulundurur.beslenme rutininize çeşitlilik kazandırır ve farklı besinler tüketmenize olanak sağlar..

İyi Amino Asit Profili: Bazı bitkisel protein kaynakları tüm gerekli amino asitleri içerir.Özellikle kinoa, soya ve amaranth gibi besinler tam protein kaynaklarıdır ve tüketimleri önerilir.

Bitkisel protein kaynaklarına örnek olarak mercimek, nohut, fasulye, soya ürünleri (tofu, tempeh), chia tohumu, kinoa, ceviz, badem ve kabak çekirdeği gibi besinler gösterilebilir. Bu besinler, dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutininin önemli bir parçası haline gelmiştir.
 

Vegan protein tozları hakkında bilgi 
 

Vegan Protein tozu ne işe yarar?
 

Protein tozları genel olarak hayvansal ürünler kullanılarak üretilen besin takviyeleridir ve bitkiler ya da yumurta, süt gibi bu besin kaynaklarına örnek olarak gösterilebilir. Protein tozu üreticilerinin insiyatiferine bağlı olarak şeker, yapay tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi bileşenler de içeriğinde bulunabilir. Toz takviyelerde kaşık başına  düşen protein miktarı 10 ile 30 gram arasında değişiklik gösterebilmektedir. Kas gelişimi için kullanılan besin takviyeleri, genel olarak daha çok  proteine sahiptir. Kilo vermek  için tüketilen takviyelerde ise protein miktarı daha düşük olmaktadır..

Günümüzde beslenme çeşitliliği ve vegan ürün tüketiminde artış görüldüğü için kullanıcı talebini tam olarak karşılamak maksadıyla standart protein tozlarına ek olarak vegan protein tozu çeşitleri de üretilmeye başlandı. Vegan beslenmeye yönelik tozların içeriğinde protein kaynakları olarak soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir gibi ürünler kullanılmaktadır. Bazı üretici markalar aromasız protein tozu da üreterek kullanıcılarına sunmaktadır.Tüketiciler, bu vegan ürünleri ve beslenme rutini ve damak zevklerine göre  yoğurt ya da pankek hamuru ile birlikte tüketim sağlayabilir.

Vegan Protein tozunun doğru kullanımı nasıl olmalıdır?

Vegan protein tozunun doğru kullanımı, kişisel hedeflerinize, beslenme rutininze ihtiyaçlarınıza aynı zamanda yaşam tarzınızla bağlantılıdır. 

Sizlere vegan protein tozunu kullanırken dikkate alabileceğiniz öneriler sunmak istedik:

Dozaj ve Zamanlama

  1. Günlük protein ihtiyacınız ne kadar? öncelikle günlük protein ihtiyacınızı belirlemeniz önemli. Genellikle protein ihtiyacı miktarı kilogram başına 0.8-2.0 gram protein tozu arasında değişiklik gösterir. Sporcular ve düzenli spor rutinine sahip tüketiciler genellikle daha yüksek protein dozuna ihtiyaç duymaktadırlar.
  2. Öğünlerle tüketim: Protein tozunu ana öğünlerinizde veya ara öğünlerinizde tercihe bağlı olarak tüketebiliriniz.
  3. Spor Sonrası tüketim: Antrenman sonrasında kas onarım ve yenilenmesini yardımcı olması için protein tozu kullanabilirsiniz. Antrenman sonraki ilk 30 dakika içinde tüketim sağlamak  en etkili yöntem olarak bilinir.

Hazırlama

  1. Sıvılarla Karışım: Vegan Protein tozunu çeşitli sıvılarla karıştırarak tüketmek mümkün. Su, bitkisel süt (badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü gibi) ya da  meyve suyu veya çeşitli smoothie'lerle karıştırarak kullanabilirsiniz.
  2. Yemek Tarifleri: Vegan Protein tozunu yulaf ezmesi, pankek, muffin veya enerji veren besinlerin içerisine ekleyerek tüketmeniz mümkün.

Miktar

  1. Porsiyon Kontrolü: Vegan protein tozunun sıklıkla önerilen porsiyon miktarını mutlaka kontrol edin. Bir porsiyon 20-30 gram protein tozu barındırır.
  2. Aşırı tüketime dikkat edin: Günlük belirlediğiniz protein ihtiyacınızı aşmamaya özen göstererek kullanım sağlayın. Fazla protein tozu tüketimi böbrek sağlığı üzerinde oldukça zararlıdır.

Diğer İpuçları

  1. Çeşitlilik: Sadece vegan protein tozu tüketmek yerine bitkisel ve doğal bein kaynaklarına ağırlık vermeniz yararlı olacaktır. (nohut, mercimek, tofu, tempeh, fındık, tohumlar vb.) 
  2. Kalite: Satın aldığınız veya almayı düşündüğünüz Vegan protein tozlarının içeriğini ve marka güvenilirliğini mutlaka kontrol edin.Araştırarak almanızda fayda olacaktır.Vegan protein tozunda yapay tatlandırıcı, dolgu maddeleri veya alerjen içeriği olmaması önemlidir.
  3. Su Tüketimi: Su tüketimi spor yapan veya yapmayan her insan için önemlidir. Yeterli miktarda su tüketimi, vegan protein tozunun sindirimine destek olur ve vücudunuzu dehidrasyondan korur.

Uyarılar

  1. Alerjiler: Satın aldığınız protein tozunun içeriğinde alerjen maddeler olabilir.Satın almadan veya tüketmeden önce mutlaka kontrol sağlayın.
  2. Doktora Danışın: Eğer böbrek hastalığı, karaciğer rahatsızlığı veya ilgili  başka bir sağlık sorununuz bulunuyorsa ya da şüpheniz varsa, protein tozu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
  3. Bu ipuçlarını dikkate alarak vegan protein tozunu en verimli şekilde tüketebilirsiniz.

 

Vegan beslenme ile kas kütlesi artırma yöntemleri 

Vegan beslenme çok zor görülse bile sağlıklı bir düzene oturtulup  kas kütlesi artırmanın mümkün olacağı bilinmektedir.Ancak  çok dikkatli bir planlama ve doğru besin seçimi vegan beslenmenin önemli bir parçasıdır. 

Vegan beslenme ile kas kütlesi artırmanın bazı etkili yöntemlerini sizler için derledik:

Yeterli ve Dengeli  Protein Tüketimi

Örnek olabilecek protein Kaynakları:

  1. Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye
  2. Soya Ürünleri: Tofu, tempeh, edamame
  3. Tahıllar: Kinoa, amaranth, yulaf
  4. Tohumlar ve Fındıklar: Chia tohumları, kenevir tohumları, badem, ceviz
  5. Bitkisel Protein Tozları:Pirinç proteini, kenevir proteini,bezelye proteini

Makro Besin Dağılımı

Karbonhidratlar: Enerji sağlar ve kas onarımını destekler. patates, yulaf, pirinç, kinoa gibi karbonhidratları tüketebilirsiniz. Yağlar: Sağlıklı yağlar dengeli hormon üretimi ve genel sağlık için önem taşır.. Avokado, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, fındık ve tohumlar sağlıklı yağlara örnek gösterilebilecek iyi ürünlerdir.

Kalori Alımı Artırılmalı

Kas kütlesi artırmak için kalori alımını da artırmak önemlidir. Günlük kalori ihtiyacınızı belirledikten sonra bu miktarın üstüne geçebilirsiniz. Vegan beslenme düzeninde kalori alımını artırmak için birkaç önerimiz var:

Sağlıklı atıştırmalıklar tüketin (fındık, tohumlar, kuru meyve)

Smoothie'lerle beslnenme rutininizi destekleyin ayrıca smoothie’nin içerisine fındık ezmesi, avokado, protein tozu ekleyebilirsiniz

Öğünlerinizi Planlayın

Gün içerisinde sık sık ve dengeli öğünler tüketmeye özen gösterin. Protein, karbonhidrat ve yağ içeren ana öğünler ve ek olarak de protein oranı yüksek ara öğünler tüketebilirsiniz.

Antrenman Programınızı Düzenleyin

Ağırlık Antrenmanları: Kas kütlesi artırmak amacıyla ağırlık antrenmanları yapabilirsiniz. Haftada en az 3-4 gün, büyük kas gruplarınızı çalıştırabilecek egzersizler yapmanız yardımcı olacaktır. (squat, deadlift, bench press, rows vb.) Ağırlık ve direnç seviyesini zaman ilerledikçe artırarak kas gelişimini hızlandırabilirsiniz. Dinlenme ve yenilenme için kaslarınıza zaman tanıyın.Kasların toparlanması ve büyümesi için yeterli dinlenme süresi vermek önem taşır. Haftada en az 1-2 gün dinlenme gününe ayırmanızı öneririz.

Takviyeler

Vegan beslenme rutininde bazı besin kaynaklarının eksikliği yaşanır. Bu eksikliği giderebilmek için  aşağıdaki takviyeleri tüketmek faydalı olabilir.

B12 Vitamini: Sadece hayvansal ürünlerde bulunduğu için takviye olarak tüketmek gerekebilir.

D Vitamini: Güneş ışığından mahrum kalıyorsanız bu  takviye önerimizdir.

Omega-3: Chia, keten tohumu ve ceviz gibi kaynakların yanı sıra  alg yağı takviyeleri de tüketilebilecek takviyeler arasındadır.

Kreatin: Kas kütlesi artırmak için vegan kreatin takviyeleri tüketilebilir.

Protein Tozu: Günlük protein alımınızı gidermek için vegan protein tozları tüketebilirsiniz.

Su Tüketimi

Dengeli su tüketimi kas gelişimi ve genel sağlık için büyük önem taşımaktadır. Günlük su ihtiyacınızı mutlaka gidermeniz beslenme ve vücut sağlığı için birincildir.

Gözlem

Gelişiminizi düzenli olarak takip etmek ve gerektiğinde beslenme ve egzersiz programınızı değiştirmek önemlidir. Vücut ölçümlerini düzenli yaparak, antrenman performansını ve genel vücut enerjinizi izleyerek değişiklikler yapabilirsiniz.

Bu yöntemleri uygulayarak vegan beslenme ile etkili bir şekilde kas kütlesi artırabilirsiniz.

 

Daha fazlası için web sitemize göz atın.