SU’DAN İLİŞKİLER - içtiğimiz su hakkında bilmeniz gereken her şey
En çok soru sorulan konulardan biri de sıvı tüketimidir; ne kadar su içmeliyim? Fazla su içsem ne olur? Diyet yaparken light kola mı içmeliyim? Kola içmeyi nasıl bırakabilirim? Su atıcı kullanmadan vücudumdaki fazla sıvıdan nasıl kurtulabilirim? Bu liste böyle uzar gider… Su, beslenmenizin önemli bir parçasıdır ve başarılı olup olmamanız da büyük ölçüde ona bağlıdır.
Diyet ve asitli içecekler en büyük düşmanınızdır.
Bir sporcu ve sağlıklı biri olarak asitli içeceklerin sizin için faydalı olmadıklarını bilmelisiniz ama sadece su içmek de kimi zaman yeterli olmayabilir. Gün geçtikçe çok fazla kişi diyet ve asitli içeceklere yöneldi. Yarışmalara hazırlanan vücut geliştiriciler bunları içmeyi seviyor çünkü asitli içecekler tok tutar ve tatları da sudan daha iyidir. Ayrıca tatsız tuzsuz yiyeceklerin çoğunlukta olduğu bir diyetin içerisinde de bunlar çok cazip olabilir. Oysa bu tarz içecekler kilo vermenize engel olup sindirim sisteminizi bozacağı gibi vücudunuzun fazla suyu atmasına da engel olurlar.
Su içme alışkanlığını edinmenin en zor kısmı önce diyet ve asitli içecekler içme alışkanlığından vazgeçebilmektir.
Şöyle bir yardımda bulunabiliriz:
Eğer diyet ve asitli içecekler içmeye alışıksanız bu alışkanlıktan kurtulmanın en kolay yolu azaltmaktır. Eğer her gün bu içecekleri içiyorsanız bunu günde sadece bir içeceğe indirin. Daha sonra bunu haftada üç ile sınırlayın. İçlerine soda ekleyerek içtiğiniz miktarı azaltmaya devam edip sonunda tümüyle maden suyuna dönebilirsiniz. Sadece soda içme noktasına geldiğiniz zaman da artık bu asitten de kurtulmaya başlamanın zamanı geldi demektir. Meyve çayları, limonlu su gibi içecekler ekleyerek içtiğiniz soda miktarını da azaltmaya başlayabilirsiniz. Sadece haftada birkaç kez soda içecek seviyeye gelip sonra tümden bırakmanızı tavsiye ediyoruz.
Vücudunuzu asitli içeceklerden uzak tutmanın sayısız faydası bulunmaktadır. Yiyeceklerinizi daha iyi sindirebildiğiniz gibi daha az hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi şikâyetler yaşarsınız. Bel çevreniz incelir ve hatta metabolizma ve kilo kaybında artış görebileceğiniz gibi daha az su tutarsınız.
Anahtar istikrardır.
Söz konusu gazlı içeceklerden kurtulduğunuz zaman sıra günlük su tüketimini takip etmeye gelmiş demektir. İster tecrübeli isterseniz amatör bir sporcu olun vücudunuzu her gün belli bir miktarda suya alıştırmanız ve hatta bu suyu da gün içinde düzenli aralıklarla içmeniz önemlidir. Kendi kendinize ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu tespit edene kadar size her öğünde en az yarım litre su içmenizi ve öğünler arasında da susadığınız zaman içmek için yanınızda su şişesi bulundurmanızı öneriyoruz – tüm bunların günlük toplamının 4-6 litre arasında olmasına dikkat edin.
Bu kadar çok su içmeye alışık değilseniz her öğünde 250 ml (dolu bir su bardağı) su içmeye başlayın, sonra da yavaş yavaş artırıp her öğünde 500 ml’ye kadar çıkın. Gün boyunca bu kadar çok su içmeye alışık olmayan pek çok kişi genelde yemeklerde de çok az su içer. Antrenman sırasında ise yemekte içtiğinden daha fazla su içer. Fakat bunu tersine çevirip öğünlerde daha çok su içmek sindirime yardımcı olacaktır. Antrenman yaparken sıvı tüketimini sınırlandırmanıza gerek yoktur –sadece istikrarlı olun ve yorucu antrenmanlar sırasında ne kadar su kaybettiğinize de dikkat edin. Bu önemli bir konu çünkü sıvı kaybı telafi edilmeyen bir vücudun dengesi kolayca bozulabilir. Her gün eşit miktarda su içerek su tüketiminizi gün içinde eşit oranlarda dağıtırsanız vücudunuz düzenli olarak sıvı atmaya alışır ve böylece su atmak istediğinizde fazla sudan kurtulmanız daha kolay olur.
Tabii ki ekstrem spor yapanlar içtikleri suyun içine mutlaka eksilen mineral ve vitaminleri eklemeliler. Örneğin, maraton koşanlar, sıklıkla uzun koşu yapanlar, bisiklet yapanlar, basketbol, futbol gibi yüksek seviyede terleyip sıvıya ihtiyacı olanlar.... Bunun için suyunuzun içerisine karıştırabilleceğiniz pratik formda sporcu takviyeleri bulunuyor. İçeriği yeterli ve tadı size en iyi geleni tercih edebilirsiniz....