Sporcu Takviyeleri ve Performans Arttırıcılar: Doğru Bilinen Yanlışlar

Sporcu Takviyeleri ve Performans Arttırıcılar: Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış: Takviyeler, sporcuların gelişimi için mutlaka gerekmektedir.

Doğru: Sporcular için takviyeler sadece destek amaçlıdır. İyi bir beslenme programı düzenli spor rutini yoksa takviye kullanımının faydadan çok zararı olacaktır. Sporcular doğal beslenme rutinlerinde yeteri kadar iyi tüketim sağlıyorlarsa takviye kullanımına gerek duyulmayabilir. vitamin ve mineral gibi eksiklikler yaşanıyorsa takviye kullanımı daha çok önerilir.
 

Yanlış: Tüm doğal takviyeler oldukça güvenlidir.

Doğru: Bir takviyenin ‘’Doğal’’ olması %100 güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Doğal takviyelerin de çeşitliliğine göre yan etkisi ve ilaçlarla etkileşimi sonucu olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle doğal da olsa sporcuların kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalarında fayda olacaktır.
 

Yanlış: Performans arttırıcılar çok kısa sürede sonuç vererek mucizeler yaratabilir.

Doğru: Performans arttırıcı gibi takviyelerin etkisi zamanla ortaya çıkabilmektedir. Vücut geliştirmeyle ilgili mucize yaratabilecek hiçbir ürün yoktur. Performans arttırıcıları uzun vadeleri kullanarak ve sıkı antrenman, iyi bir beslenme programı, disiplin,takviye kullanımı sonucu sizler mucizelere kapı açabilirsiniz.
 

Yanlış: Takviyeleri yüksek dozda tüketmek daha etkilidir.

Doğru: Her takviyenin türüne göre tüketilmesi gereken bir doz bulunmaktadır. Aşırı dozda takviye kullanmak ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.Spor performansınızı olumsuz etkileyebilir. Takviyeler için önerilen dozun dışına çıkmamanızda fayda olacaktır. Eğer doz arttırmak istiyorsanız bir sağlık uzmanınıza ve antrenörünüze danışmakta fayda olacaktır.
 

Yanlış: Tüm takviyeler doping testlerinde pozitif sonuç vererek sorun yaratabilir.

Doğru: Hayır. Her takviye doping testinde sorun yaratmaz.Bazı takviyeler yasaklı madde içerebilmektedir bu nedenle takviye kullanımında bu duruma öncelik vererek tüketmenizde fayda olacaktır. Tüketeceğiniz takviyeleri güvenilir satıcı firmalardan ve üreticilerden satın almanız önemlidir.

 

Performans Arttırıcılar Nelerdir?

Protein Takviyeleri: Protein takviyeleri kas kütlesini geliştirmede ve arttırmada yardımcıdır. Toz,protein barı ve içecek olarak kullanılmaktadırlar.

Amino Asit Takviyeleri: Kastaki büyümeyi kası onararak desteklemektedirler. Aminoasit takviyesinin en çok kullanılan türü BCAA lardır.

Kreatin: Güç ve dayanıklılığı arttıran bir takviyedir.

Beta-Alanin: Yorgunluğu azaltır,geciktirir ve vücut enerji seviyesini yükselterek dayanıklılığı arttırır.

Kafein: Konsantrasyonu arttırır ve enerji seviyesini yükseltir.

Vitamin ve Mineral Takviyeleri: Genel vücut sağlığı ve spor performansını geliştirmek için destekleyicilerdir.

 

Bilinçli Tüketim Sağlayın

Araştırma Yapın: Takviyeleri satın almadan önce çeşit,ürün içeriği,marka,üretici hakkında bilgi sahibi olun.

Ürün İçeriğine Hakim Olun: Ürünlerin içeriğini mutlaka okuyun ve ürün karşılaştırması yapın.

Sağlık Uzmanına Danışın: Eğer Spor harici takviye veya ilaç kullanımınız var ise veya bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Önerilen dozu aşmayın: Ürünün üzerinde yazan tavsiye edilen tüketim dozunu aşmamaya dikkat edin.

Güvenilir Kaynaklardan Satın Alın: Takviyenin sertifikası olduğuna ve marka güvenilirliğine dikkat ederek satın alın.

Sporcular için takviye ve performans arttırıcılar fayda sağlayabilir. Fakar doğru bilinen yanlışlardan dolayı pek çok kişi yanlış tüketim mağduru olabiliyor. Bu ürünlerin sadece bir destek olduğunu unutmadan ve kişisel ihtiyaçlarınızı saptayarak veya sağlık uzmanına danışarak tüketmenizde her zaman fayda olacaktır.

 

Sporcu Takviyeleri Hakkında Yaygın Mitler ve Gerçekler

Mit: Herhangi bir takviye kullanmak performansı artırır.

Gerçek: Takviyeler gereksinimlere ve hedeflere,tüketim sağlayan kişinin sağlığına göre kullanılması gerektiğinden çok özneldirler. Her sporcu için her takviye uygun değildir. Yanlış kullanımda performans düşebilir ve sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
 

Mit: Takviyelerin herhangi bir yan etkisi görülmez.

Gerçek: Takviyeler ihtiyaca göre kullanılmadığında yanlış veya aşırı dozda kullanıdığında çok fazla yan etki gösterebilir. Yan etkilere örnek olarak midede problemler,halsizlik ve uykusuzluk,baş ağrısı ve dikkate alınmazsa çok daha ciddi problemlerden oluşur.
 

Mit :Kreatin takviyesi çok zararlıdır.

Gerçek: Kreatin her takviye gibi doğru ve düzenli kullanımda güvenli ve performans arttırıcı bir takviyedir. Eğer kişinin sağlık problemleri var ise (böbrek ya da kronik rahatsızlıklar) olumsuz etkileyebilir. Bu durumda uzmana danışarak tüketmek sağlıklı olacaktır.
 

Mit :Takviyeler sadece profesyonel sporcular içindir.

Gerçek: Takviyeler düzenli bir spor rutini olan bireylerin tüketebileceği ürünlerdir. Fakat her bireyin yaptığı spor ve düzeni sağlığı ve hedefleri farklılık göstereceğinden tüketilecek takviyenin doğru saptanması veya sağlık uzmanına sorularak alınması önem taşır.
 

Performans Artırıcıların Doğru Kullanımı

  1. Araştırma Yaparak Satın Alın
  2. Ürünleri tanımak önemli, kullanmayı planladığınız performans artırıcıların nasıl işlediğini,içeriklerini ve yan etkilerini mutlaka kontrol edin.
  3. Alacağınız ürünün etkilerini ve güvenilirliğini anlamak adına bilimsel makalelerden destek alabilirsiniz.
  4. Sağlık Profesyonellerine Danışın
  5. Takviyeleri satın almadan önce hangi takviyeye ihtiyacınız olabileceği adına bir doktora, diyetisyene veya beslenme uzmanına danışmanızda  fayda olacaktır.Uzmanlar kişisel ihtiyaç ve hedeflerine göre tavkiyeler önermekte çok etkili olacaklardır.
  6. Ürün Güvenilirliğine Dikkat Edin
  7. Satın alacağanız ürünün güvenilir bir üretici firmadan alınması önem taşır.Sertifikalı olmasına dikkat edilmesi birincil sırada yer alır.
  8. Ürünlerin kalite kontrol sürecinden geçip geçmemiş olduğu önemlidir.
  9. Ürün Etiketlerini Satın Almadan Önce Dikkatlice Okuyun
  10.  Ürün etiketinde bulunan içerik maddereni ve önerilen dozajı mutlaka okuyun. Ürünün kullanım talimatlarını bilerek hareket etmek faydalı olacaktır.
  11. Dozajı Aşmayın
  12. Etikette bulunan önerilen dozun dışına sağlık danışmanınız müdahele etmediği takdirde çıkmayın. Yüksek doz takviye kullanımı zararlıdır. Doğru dozaj ve doğru zamanda takviye tüketimi sporcu için hayati önem taşır.
  13. Uygun Zamanlama
  14. Her takviye çeşidine göre kullanılması gereken zamanda farklılık gösterir. Antrenman öncesi, esnası, sonrası olarak farklı farklı zamanlarda kullanım sağlanabilir. Doğru zamanda tüketim takviyenin etkisi açısından olumlu olacaktır.
  15. Takviyelerin düzenli kullanım sonucunda nasıl etkiler bıraktığını saptayarak kullanım sürecinize devam edebilirsiniz.
  16. Yan Etkilerini Saptayın
  17. Takviyelerin tüketiminde vücudunuzun gösterdiği reaksiyonlara dikkat edin herhangib bir reaksiyon veya yan etkisi görüldiğinde kullanımı durdurmanız sağlığınız açısından önem taşır.
  18. Oluşabilecek yan etkileri daha önceden bilmenizde fayda var. Yan etki gösterdiğinde müdahale etmeniz daha kolay olabilir.
  19. Diğer İlaçlarla Etkileşime Dikkat Edin
  20. Eğer başka ilaçlar tüketiyorsanız veya hastalığınız var ise kullanacağınız ürünleri diğer ilaçlarla etkileşeme girip girmeyeceğini detaylı araştırmanızda veya sağlık uzmanına sormanızda fayda olacaktır.Bu durumda sağlık uzmanına sormadan ilaç kullanımızını bırakmayın veya yeni bir takviyeye başlamayın.
  21. Doğal Beslenme ile Destekleyin
  22. Dengeli ve düzenli beslenmenin yerini hiçbir takviye tutamaz. Beslenme programınızı sağlam ve zengin tutmanızda fayda var. Takviyeleri daha sonradan destekleyici olarak düşünmelisiniz çünkü beslenmenizde eksik kalan yerleri tamamlamak için faydalıdırlar.
  23. Antrenman Sonrası Dinlenmeye Özen Gösterin
  24. Performans artırıcı veya takviyelerin etkisine en çok da doğru planlanmıi ve uygulanmış bir antrenman verebilir.
  25. Antrenmanlarınızın ağırlığı ve yoğunluna göre dinlenmenize özen gösterin.Yeterli dinlenme ve uykuyu iyi almak performans arttırıcıların veya takviyelerin etkisini daha da arttırmada yardımcıdır.

 

Güvenli ve etkili takviyeler hakkında bilgi

Protein Tozları

Protein tozları whey protein, bitkisel protein,Isolate protein, Beef&Whey protein türleri olarak kategorilere ayrılır.

Protein takviyeleri kas kütlesini artırırarak  kas onarımını hızlandırır. Antrenman sonrası toparlanmaya yardımcı olurlar.

Antrenmandan sonra tüketim tavsiye edilir.

 

Kreatin

Kreatin kas gücünü ve kuvveti artırır. Özellikle ağır antrenmanlarda performansı yükseltmeye yardımcıdır.

Kreatinin günde  3-5 gram tüketilmesi tavsiye edilir. Antrenmandan önce veya sonra kullanım sağlanabilir.

 

BCAA

BCAA takviyeleri kas yıkımını azalmakta ve  kas protein sentezini de arttırmakta destek takviyelerdir. Halsizlik ve yorgunluğu da geciktirirler.

Spor öncesinde, esnasında veya sonrasında kullanım sağlanabilir.

 

Beta-Alanin

Beta-Alanin kaslardaki yorgunluğu azaltır ve dayanıklılığı arttırır.

Beta-Alanin’in günlük 2-5 gram tüketilmesi tavsiye edilir. 

Etkileri kullanmaya başladıktan birkaç hafta sonra ortaya çıkmaya başlar.

 

Kafein

Kafein enerji seviyesini arttırmaya yardımcı olarak yorgunluğu en aza indirger ve dinlenme sağlar.Aynı zamanda tüketildikten hemen sonra odaklanmayı arttırmaya yardımcı olur.

Spordan 30-60 dakika önce 200-400 mg tüketim sağlanabilir.Kafeinin yan etkileri fazla olabileceğinden kullanımı kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir takviyedir.

 

Multivitaminler

Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını sağlayarak genel sağlığa ve vücudun işleyişine destek olurlar. Günlük olarak tüketim sağlanabilir.Yeterli vitamin ve mineral tüketilemediğinde beslenme programına ek olarak tüketim sağlanabilir.

 

Omega-3 Yağları

İltihaplanmayı azaltmaya yardımcıdırlar.Eklem sağlığına destek olurlar ve kalp fonksiyonlarını desteklerler.

Günlük 1-3 gram tüketilmesi önerilir.

 

Glutamin

Glutamin bağışıklık fonksiyonlarını destekleyerek kas iyileşmesine yardımcı olurlar ve  bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine destektirler.

Spor sonrası veya yatmadan önce 5-10 gram tüketim sağlanabilir.

 

Elektrolit Takviyeleri

Elektrolitler sıvı dengesini korurlar ve  kas kramplarını büyük ölçüde önlerler hidrasyonun sağlanmasına da destek olurlar.

Yoğun terleme ile vücuttan sıvı kaybedildiğinde ve antrenman esnasında tüketilmesi önerilen takviyelerdendir.

 

L-Carnitine

L- Carnitine takviyesi yağ asitlerinin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur ve  dayanıklılığı artırır.

Spordan önce 1-3 gram tüketilmesi önerilir.

Takviyeler,sporcuların performansına hız kazandırmak,genel sağlıklarına destek olmak ve kas iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla kullanılan desteklerdir. Bu takviyelerin yararları ve zararlarını bilmek önem taşır.

Yararları

Performans Artış Olur: Ağır antrenmanlarda performansı arttırır ve yorulmayı geciktirebilirler.Özellikle kreatin, kafein ve beta-alanin spor esnasındaki perfomansı yükseltmede birebir takviyelerdir.

Takviyeler kas Kütlesine destek olarak gücünüzü de arttırmaya yardımcı olurlar. Özellikle protein tozları ve amino asitler kastaki protein sentezini arttırırlar.

İyileşme Süreci Hızlanır: BCAA ve glutamin gibi takviyeler,spor sonrasında kastaki onarıma katkı sağlar ve kas iyileşmesi hızlanır. Bu takviyeler sizi kısa bir süre sonra sonraki antrenmanınızı yapabilmeniz için katkı sağlar.

Bağışıklık Sistemini Desteklerler: Vitamin ve minerallar hem bağışıklık sistemini hem de vücudun genel sağlığını desteklerler. Özellikle C ve D vitamini vücut direncini arttırmada etkililerdir.

 

Zararları

Yan Etki Gösterebilir: Takviyeler yanlış kullanıldığında veya ihtiyaç dışı kullanıldığında yan etkilere sebep olabilirler. Mide bulantısı, baş ağrısı, ishal ve benzeri yan etkiler görülebilir. Tüketim dozu ve zamanı ve ihtiyaca göre alınıp alınmadığı önem taşır.

Böbrek ve Karaciğere Etkisi : Takviyeleri uzun vadeli ve yüksek dozda tüketmek böbrek ve karaciğerin fonksiyonlarını bozabilmektedir. Özellikle protein tozu ve kreatin bu organlara zarar verebilir ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Beslenmede Dengesizlik: Takviye tüketimi zamanla doğal beslenmemizi bozabilir. Doğal beslenme rutinini aksatmadan takviye tüketimi önemlidir. Bu denge kurulmazda vücutta diğer besinlerin eksikliği olacağından sağlık problemleri görülebilir.

Sonuç olarak, Takviyeler bilinçli tüketimde yararlı etki gösterirler, yanlış tüketim ise ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.Bu sebeple takviye tüketiminde ya sağlık uzmanından destek almalı ya da bilinçlenip ihtiyaçlarınızı saptamanızda fayda olacaktır.

 

Benzer Ürünler