Sitrulin mi Arjinin mi Daha Etkili?
Söz konusu pump olunca akla gelen ilk iki amino asit sitrülin ve arjinindir. Birbirine benzer olan ancak ayrı kaynaklardan elde edilen (sitrülin; karpuz, arjinin; badem) iki farklı amino asittir. İkisi de esansiyel olmayan, yani vücudumuzun üretebildiği ancak dışarıdan destek alarak seviyesini yükseltebildiğimiz amino asitlerdir.
Peki seviyesini yükseltmek ne işe yarar? Sitrülin sporcuların antrenman performansını artırmak için en çok kullandığı amino asitlerden bir tanesidir. Yüksek yoğunluklu ağırlık antrenmanında setler arasında daha hızlı toparlanma sağlar. Çok kısa süre içinde gözle görülür fayda sağlayanı bir takviyedir.
Yapılan çalışmalar sitrülinin ATP seviyesini artırarak ve yorgunluk seviyelerini azaltarak egzersiz kapasitesini artırdığını göstermektedir. Sitrülin (citrulline) bunu toksik maddelerin vücuttan atılmasına destek olarak sağlar. Antrenman esnasında bu toksik maddeler vücuttan uzaklaştırılmazsa, glikojen üretimini ve enerji döngüsünü yavaşlatır, yorgunluğa sebep olur.
Sitrülin bir diğer faydası damaların genişlemesini artırarak kan akışını artırmasıdır. Artan kan akışı ile beraber kaslara daha fazla besin, oksijen ve glikoz gider, yıpranan kasların onarımı ve yeni kas gelişimi hızlanır. Daha yüksek pump hissi oluşur.
Sitrülin mi arjinin mi?
Aslında yukarıda saydığımız tüm faydaları arjinin de sağlar. Enteresan değil mi? Sebebi sitrülin ile arjinin enteresan bir ilişkisi olmasıdır. Vücudunuz sitrülini arjinine çevirir. Arjinin de damalarların genişlemesini (pump etkisi) sağlayan nitrik okside dönüşür.
Aklınıza ne geldiğini biliyoruz. Vücudunuz madem sitrülini arjinine dönüştürüyor, o zaman neden direkt olarak arjininn almıyorum? Cevabı iki amino asidin emilimi için izlediği yolda gizli. Arjinin ince bağırsak ve karaciğerde işlenirken sitrülin bunları baypass ederek direkt olarak dolaşıma katılır. Ve sonuçta, şaşırtıcı bir şekilde, kandaki arjinin seviyesini arjininden daha fazla artırır.