KOMBİNASYONLAR
KAMPANYALAR
OXY-KOLESTEROL'DEN ÇOOOK UZAK DURUNUZ!

OXY-KOLESTEROL'DEN ÇOOOK UZAK DURUNUZ!

İyi ve kötü kolesterol arasındaki farkı biliyorsunuz. Peki ya 'çok kötü kolesterolü' biliyor musunuz? 

Adı: OXY CHOLESTEROL ya da Türkçe Oksi-Kolesterol

Bütün yağların kötü olduğunu düşündüğümüz zamanları hatırlıyor musunuz? Elbette sonradan bilim adamları her şeyin öyle siyah veya beyaz olmadığını anladılar. Artık her yağın “kötü” olmadığını bildiğimiz için, yağ tüketmeye çalışıyoruz. Şimdi sıra kolesterol hakkında da benzer doğru bilgileri öğrenmeye geldi.

Yağ günlük gıdamızda bulunmalı! Beslenme uzmanı olarak bizim de konuya bakış açımız  çok farklı değil. Hele testosteronun da kolesterolden sentezlendiği bildiğimiz için, kolesterol alımına sınırlama getirmeyen bir beslenmeyle kaslar ve güç artırabilir. Eleştiriler, kolesterolün atardamarları tıkayabileceği ve kalp krizine neden olabileceği endişelerinden kaynaklanıyor; ama total kolesterol seviyesini düşürmenin bu riskleri azaltığına dair hiçbir kesin kanıt yok! Hatta verilere dikkatli bakılırsa, total kolesterol seviyesini düşürmeksizin, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmenin bu riskleri azaltabileceği görülür. Burada kolesterolün miktarından daha önemli olan nokta, kötü kolesterolün iyi kolesterole olan oranıdır.

İyi ve kötü kolesterolle ilgili bilgilere, “çok çok kötü” kolesterolün varlığı eklenince, elimizdeki tablo daha anlaşılır hale geliyor: Çünkü esas suçlu, fazla tanınmayan oksi-kolesterol olabilir. Zira kolesterol ve oksijenin reaksiyonuyla oluşan oksi-kolesterol, kolesterolün olumsuz etkisini artırıyor, genel seviyeleri yükseltiyor ve normal kolesterole göre damar sertliğine daha fazla neden oluyor.

Hong Kong Üniversitesi tarafından sunulan araştırma da bu tezimizi destekliyor. Bir grup deney faresiyle yapılan deneyde, birinci grup oksi-kolesterolün yüksek olduğu bir diyetle, diğer grup ise normal bir yüksek kolesterollü diyetle besleniyorlar. Oksi-kolesterol grubundaki deneklerin kolesterol seviyeleri, kontrol grubuna nazaran %22 daha yüksek çıkıyor! Ayrıca, oksi-kolesterol grubundaki deneklerin atardamarlarında daha fazla ve daha çeşitli kolesterol birikimi olduğu görülüyor. Bu da kalp krizi riskini artırıyor ve hatta amino asit, kreatin, oksijen ve anabolik hormonların kaslara ulaşmasını engelleyebiliyor.

Oksi-kolesterol, nedir? Yağlı yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesiyle ortaya çıkar ve siz zaten bundan sakınmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Öte yandan kızarmış besinlerin oksi-kolesterolle dolu olması hiç de şaşırtıcı değil: Fast food, işlenmiş besinler ve trans yağ içeren tüm gıda ürünlerinin de oksi-kolesterole sahip olduğunu tahmin ediyorsunuzdur.

Oksi-kolesterolün atardamarlarınıza zarar vermesini engellemek için meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet uygulamalısınız. Bu zengin diyetin içerdiği antioksidanlar, haftada bir yapılan fast food kaçamaklarından aldığınız oksi-kolesterolü bloke etmez; ama hiç olmazsa kolesterolün oksi-kolesterole dönüşmesini engelleyebilir. Ayrıca bu zengin beslenme, elbette ki sağlığınız için de zaten gereklidir.  

MORALİNİZİ BESLEYİN

Ne düşündüğünüzü biliyorum: Bu yazı kas ya da güç gelişimine faydası olmayan, sadece insana kendini iyi hissettirecek bir motivasyon yazısı olsa gerek. Doğru; bu sayfa ruh halinizi güçlendirmek için hazırlandı. Mevsimsel depresyon ile ortaya çıkan olumsuz ruh haliniz de antrenmanlarınızı epey sekteye uğratabilir. Demek ki depresyon sizi gerçekte fiziksel olarak halsizleştirebilir! Bazı besin takviyeleri moralinizi yüksek tutmaya yardımcı olamaya çalışacaktır; böylece siz de ağırlıkları ve kas gelişiminizi yükseltebileceksiniz. 

D VİTAMİNİ 

D vitaminine “güneş ışığı vitamini” dendiğini ve güneş ışığı olmadan bu vitaminin vücutta üretilemeyeceğini herhalde siz de biliyorsunuzdur. Bu nedenle, D vitamini takviyesi almak sağlık için çok önemlidir. Çünkü gündelik besinler yeterince D vitamini barındırmayabilir. D vitamini kemik sağlığı için önemli olduğu kadar, mevsimsel depresyon yaşayan kişilerin ruh halini iyileştirmede de önemlidir. Dolayısıyla spor salonunda çok daha verimli çalışmaya yardımcı olur. Ayrıca, kas hücrelerinin üzerindeki D vitamini reseptörleri sayesinde, bu vitamin kas gücünü de doğrudan arttırır.

KULLANIM: Günde iki defa, yemekle beraber 1000 IU D vitamini 

Özlem IŞIK