Kas Gelişimi İçin En Etkili Amino Asitler
Kas gelişimi spor yapan herkes için en önemli hedeftir. Bazı sporcular 2-3 kilo, bazıları ise 10-12 kilo kas yapmanın hayalini kurar. Şüphesiz ki doğru beslenerek ve spor rutininize ağırlık çalışmaları ekleyerek kas yapabilirsiniz; ama kaslarınızın büyüme potansiyelini ortaya koymak için takviye kullanmanız gerekebilir. Bu yazımızda kas gelişiminize katkıda bulunabilecek en etkili amino asitleri sizler için derledik.
Kas gelişim ve onarımını, protein sentezini destekleyen aminoasitler en önemli amino asitlerdendir. Aminoasit takviyelerine web sitemizden göz atabilirsiniz.
BCAA
BCAA takviyeleri, 3 ayrı kategoride incelenir. Lösin, izolösin ve valin BCAA türüdür.Bu 3 tür egzersiz esnasında oluşan kas yıkımını azaltır ve protein sentezine destek sağlar..
Lösin: En önemli amino asittir kasın protein sentezinde büyük rol oynar.
İzolösin ve Valin: Kasın iyileşmesi ve gelişmesi enerji sağlanmasında rol oynarlar.
Glutamin
Kas hücrelerinin hacmini artırmak ve bağışıklık sistemini düzenlemede yardımcı olarak görev yapar. Glutamin aynı zamanda ağır antrenmanlar sonrasında kas yenilenmesi ve iyileşmesine destektir.
Arjinin
Arjinin kaslara daha fazla besin ve oksijen taşınmasına katkıda bulunur. Nitrik oksit üretimini arttırır böylece kan akışında iyileşme ve düzen görülür. Büyüme hormonunu salgılamada destektir.
Lizin
Kalsiyum emilimine destek olarak kemik sağlığına katkıda bulunur.Kas gelişimine katkısı büyük olduğu için kas proteinlerinin yapı taşlarındandır.
Ornitin
Arjinin ile birlikte çalışarak büyüme hormonu salgılanmasına katkıda bulunan bir amino asit türüdür. Kas kütlesini artırır.Bir diğer özelliği ise yorgunluğu azaltmada yardımcı olmasıdır.
Taurin
Taurin kas kasılmalarını iyileştirmede yardımcıdır.İçerği sayesinde strese karşı koruma kalkanı olarak görülebilir.
HMB (Beta - Hidroksi Beta - Metilbutirat)
HMB, kas protein yıkımını azaltır ve kas kütlesini koruyarak artırmada yardımcı olur. Kas iyileşmesinde gözle görülür bir artış sağlar.
Karnitin
Karnitinin görevi ise mitrokondiye yağ asitlerinin taşınmasını sağlamaktır. Bu görevi enerji üretiminin sağlanması adına yapar. Böylece enerji seviyesi artar ve antrenman performansında artış görülür.
Aminoasitler için kullanım önerileri
Takviyeler alımı: Aminoasitler genelde antrenman öncesi ve sonrasında alınır. formları takviye formnundadır.
Doğal Gıdalar öncelikli olmalıdır::Et, balık, yumurta, süt ürünleri, soya ve baklagiller gibi proteini bol ve zengin gıdalar bu amino asitleri doğal olarak içerir ve doğal olarak vücuda kazandırmakta fayda vardır.
Unutulmamalıdır ki bu bilgiler aminoasitler adına verilen temel bilgiler ve yardımcı bir rehberdir.herhangi bir takviye tüketimi sağlanmadan önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışmakta fayda olacaktır.
BCAA'ların kas gelişimi üzerindeki etkileri
BCAA'lar yani Dallanmış Zincirli Amino Asitler olan lösin, izolösin ve valin, kas gelişimi üzerinde birçok olumlu etkileri olan önemli 3 tür BCAA amino asididir.
BCAA'ların kas gelişimi üzerindeki başlıca olumlu etkileri sizler için düzenledik.
Protein Sentezini Artırır
Lösin: BCAA lar arasında en önemli ve etkili olan tür lösindir., protein sentezinde önemli rol oynayan mTOR (mammalian target of rapamycin) yolunu etkiler ve aktifleştirir. Lösin kas hücrelerinde protein üretim ve sentezinin artmasını sağlar ve kas gelişiminde büyümeyi hızlandırır
Kas Yıkımını Azaltır
BCAA lar, Ağır egzersiz sırasında kas yıkımını gözle görülür bir şekilde azaltmasıyla bilinir. Bu, kas dokusunun koruyarak ve antrenman sonrası hızla iyileşmenin gerçekleşmesine yardımcı olur.
Enerji Sağlar
BCAA lar enerji kaynağı olarak da kullanılabilecek aminoasitlerdir.Özellikle egzersiz sırasında enerji depolanmasına ve üretilmesine yardımcıdır.BCAA lar egzersiz performansını oldukça artırabilir ve yorgunluğu azaltabilir çünkü kas dokusuna direkt etkide bulunarak okside edebilme güçleri vardır.
Yorgunluğu Geciktirir
BCAA lar, spor sırasında triptofanın beyne geçişini azaltarak yorgunluk hissiyatını oldukça geciktirebilir triptofanın sinir sisteminde etkilidir. Bu durum daha uzun süre ağır ve yoğunluklu spor yapabilmeye olanak tanır.
Kas İyileşmesini Hızlandırır
BCAA'lar, ağır antrenöan sonrası kaslarda oluşan hasarın onarılmasını oldukça hızlandırır ve kas ağrılarını en aza indirger.Kasın daha hızlı toparlanmasını ve bir sonraki antrenman için daha dayanıklı olmasını sağlar.
Kas Kütlesini Korur
BCAA’lar kas kütlesinin korunmasına yardımcıdır. Kilo kaybı veya kilo korunması gerektiğinde destekleyici görevlidirler.Aynı zamanda kas kaybını en aza indirgeyerek daha fazla yağ kaybı sağlanmasına destek olurlar.
İnsülin Salınımını Artırır
BCAA lar,insülin salınımını artırarak kaslara daha fazla amino asit ve glikoz taşınmasında yardımcı olurlar. Bunu en etkili yapabilen BCAA türü lösindir. Lösin glikojen depolarını doldurur ve kas protein sentezinin artması için birebirdir.
Kullanım ve Dozaj:
Takviye Olarak: BCAA takviyeleri egzersiz öncesi, sırasında veya sonrasında alınması tavsiye edilen amino asit takviyeleridir. Genel olarak önerilen kullanım şekli, spor öncesi veya sonrası 5-10 gram aralığındadır.
Doğal Gıdalardan da yararlanılabilir: Et, balık, yumurta, süt ürünleri ve baklagiller gibi proteini oldukça zengin gıdalar, doğal olarak BCAA içerir. takviyeye gerek duymadan doğal yollarla tüketmek her zaman en sağlıklısı olacaktır.
BCAA'ların etkileri, uygun doz ve düzenli tüketim ile birlikte kas gelişimini, onarımını kütle korunmasını destekleyebilir. Fakat BCAA kullanımı hakkında verdiğimiz bu bilgiler temel ve yardımcı bir rehberle olmak ile birlikte, tüketim gerektiği takdirde doktorunuza veya beslenme uzmanına danışmanızda fayda sağlayacaktır.
Hangi amino asitler kas yapımında etkilidir?
Lösin
Etkisi: Vücutta bulunan ve protein sentezinin gerçekleştiği mTOR yolunu aktif hale getirmede yardımcıdır.Kas büyümesine etkisi büyüktür, kastaki protein üretimini arttırır.
Özellikler: En önemli BCAA amino asitleri içinde etkisi en büyük olan Lösindir. Kas büyümesini ve gelişimini direkt etkileyen önemli amino asit türüdür.
İzolösin
Etkisi:Kas onarımında ve gelişimine yardımcıdır. İçerisindeki glikoz sayesinde kasların enerji seviyesini yukarı çeker ve enerji üretimini arttırır.
Özellikler: BCAA ların bir diğer önemli parçasıdır ve lösin ile birlikte çalışarak kas gelişimini ve büyümesine destekler.
Valin
Etkisi:Antrenman esnasında gerçekleşen kas yıkımını azaltmada yardımcıdır. kas onarımına katkıda bulunur ve hızlandırır. Egzersiz sırasında enerji verici olarak bilinir.
Özellikler: Tıpkı diğer BCAA türleri gibi kas büyümesi ve iyileşmesi için önem taşır.
Glutamin
Etkisi: Kastaki hacmi arttırmada yardımcı görev üstlenir.Ağır antrenman sonrası kas onarımına ve gelişmesine katkıda bulunur, hız kazandırır. Bağışıklık sisteminin dostudur.
Özellikler: Kaslarda en çok rastlanan amino asittir. Kasın toparlanması açısından büyük bir yardımcıdır.
Arjinin
Etkisi: Kaslara oksijen taşımada görevlidir. Aynı zamanda kasa daha fazla besin de iletir. Büyüme hormonunu salgılamada bire birdir. Oksijen ve besin iletimini sağlayan bu amino asit kan akışını da iyileştirir.
Özellikler: Kas gelişimine ve büyümesine etkisi olan sistemleri olumlu yönde etkiler.
Lizin
Etkisi:Kas dokusunun büyümesi ve onarımının sağlanması için gerekli bir aminoasittir. Kalsiyum emilimine destek olduğundan dolayı kemik saülından etkisi büyüktür.
Özellikler: Protein sentezini iyileştirmede katkısı büyüktür.
Ornitin
Etkisi: Arjinin ile birlikte çalışarak büyüme hormonunun çalışmasını hızlandırır ve kas kütlesinde artış kazanmasında da dolaylı yoldan yardım eder. Yorgunluğu azaltıcı görevi de vardır.
Özellikler: Kas büyümesini destekleyen önemli bir aminoasit olarak bilinmektedir.
HMB (Beta-Hidroksi Beta-Metilbutirat)
Etkisi: Kas yıkımının azalmasında yardımcı olarak kas kütlesini korumaya katkı sağlar. Ayrıca kas kütlesinin artmasına da destektir. Kasın iyileşme süresinde kısaltıcı görev görür. BCAA türü olan lösinin bir metabolidir.
Özellikler: Kas yıkımını azaltır ve önleyebilir ve içeriğindeki bileşenler sayesinde kas dokusunu korumaya yardım eder.
Taurin
Etkisi: Kastaki kramp ve kasılmaları iyileştirir. Strese karşı iyi bir koruma kalkanı olabilir. Kas hacmini korur ve düzenler.
Özellikler: Kas fonksiyonlarına katkıda bulunarak iyileştirir ve stresi azaltır.
Karnitin
Etkisi: Mitokondriye yağ asidi taşıma görevini üstlenen bir amino asit türüdür.Bu şekilde enerji seviyesini arttırır ve antrenman performansını yükseltir.
Özellikler: Antrenman performansını yükseltmede birebirdir.Metabolizmayı düzenler.
Amino asit takviyeleri nasıl kullanılmalı
BCAA (Dallanmış Zincirli Amino Asitler)
Ne zaman alınmalı: Antrenman sonrası, öncesi veya antrenman sırasında alınması tavsiye edilir.
Doz: Genellik 5-10 gram arasında tüketilmelidir.Ağır antrenman veya sıklıkla antrenman yapan sporcular için bu doz arttırılabilir.
Öneri: Antrenman sırasında tüketilmesinin daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Antrenman esnasında kas yıkımını önleyebilir ve azaltabilir aynı zamanda enerji seviyesini koruyup arttırabilir.
Glutamin
Ne zaman alınmalı: Yatmadan önce veya egzersiz sonrasında alınması tavsiye edilir.
Doz: Genellikle 5-10 gram aralığında tüketilmelidir.Yoğun antrenman rutininde bu doz artırılabilir.
Öneri: Kullanım alanları daha çok bağışıklık sistemine destek olması veya kas iyileşmesini hızlandırmak için olmasıdır.
Arjinin
Ne zaman alınmalı: Yatmadan hemen önce veya antrenman öncesi alınması tavsiyedir.
Doz: Genellikle 3-6 gram aralığında tüketilmesi önerilmiştir.
Öneri: Büyüme hormonunu salgılamada etkili bir aminoasittir kan akışını arttırmak da kullanım alanlarından biridir.
Lizin
Ne zaman alınmalı: Günün içinde herhangi bir saatte alınabilir, Genel olarak protein açısından yoğun ve zengin bir öğünle tüketilmesi daha çok tavsiye edilir.
Doz: Genellikle 1-3 gram aralığında tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Öneri: Kalsiyum vitamininin emilimini arttırmak ve hızlandır için veya kas dokusunun daha hızlı onarılması için kullanılması öneriler arasındadır.
Ornitin
Ne zaman alınmalı:Yatmadan önce veya antrenman öncesi alınması önerilir.
Doz: Genellikle 2-5 gram aralığında tüketilmesi tavsiye edilir.
Öneri:Yorgunluğu azaltmak için kullanılması ya da büyüme hormonuna destek vermesi için tüketilmesi önerilir.
HMB (Beta-Hidroksi Beta-Metilbutirat)
Ne zaman alınmalı: Gün içinde herhangi bir saatte tüketilebilir.Egzersiz sonrası tüketilmesi daha etkilidir.
Doz: Genellikle 3 gram tüketilmesi tavsiyedir. günün iç ayrı öğününe bölünerek tüketilebilir. ( sabah, öğle, akşam).
Öneri: Antrenman sırasında kas yıkımını önlemek ve kas kütlesini korumak için kullanılabilir.
Taurin
Ne zaman alınmalı: Antrenman öncesinde veya sonrasında tercihe bağlı tüketilebilir.
Doz: Genellikle 1-3 gram aralığında tüketilmesi tavsiyedir.
Öneri: Kas krampları ve kasılmaları önlemek ve azaltmak stresi ve yorgunluğu azaltmak için tüketilmesi önerilir.
Karnitin
Ne zaman alınmalı: Antrenman öncesi tüketilmesi tavsiye edilir.
Doz: Genellikle 1-3 gram aralığında tüketilmelidir.
Öneri: Antrenman performansını iyileştirmek ve enerji üretimine destek olması için kullanılmalıdır.
Genel Tavsiyeler:
Su ile Tüketin: Amino asit takviyeleri su veya spor içeceklerine katılarak tüketilmelidir.
Dozu Aşmayın Dengeyi Koruyun: Önerilen veya planlanan dozu aşmamaya özen gösterin. Fazla amino asit tüketimi ciddi sindirim sorunlarına sebep verebilir.
Düzenli Kullanım: En etkili sonuçları almak için planlı ve düzenli bir şekilde tüketim sağlayın.
Dengeli Beslenme: Doğal beslenme esastır. Amino asit takviyeleri, dengeli ve protein ağırlıklı bir beslenme rutininin yerini tek başına tutamaz. Takviyeleri, iyi ve dengeli bir beslenme rutini ile birlikte tüketmeye özen gösterin.
Doktor Tavsiyesi: Takviye tüketimine başlamadan önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışmanızda fayda olacaktır. Böbrek veya karaciğer problemleri yaşayan sporcular için kesinlikle danışmanlık önerilir.
Amino asit takviyeleri, kas gelişimini destekler ve kastaki iyileşmeyi hızlandırır. Fakat diğer tüm takviyeler gibi tek başlarına yeterli değillerdir. Bu yüzden kendi kişisel ihtiyaçlarınıza göre tüketime dikkat etmenizde fayda olacaktır.
Benzer Ürünler