EN ÇOK MERAK ETTİKLERİMİZDEN: kazein proteini
Süt kaynaklı, çok ağır ve uzun sürede sindirilen kazein ‘casein’ proteini tam olarak ne kadar yavaş ve bu niye önem kazanıyor? Ne zaman kullanmalı?
Önce yavaş sindirimi ele alalım: Yavaş sindirim tam olarak nedir? Kısaca şöyle açıklayabiliriz: Metabolizmanın bir besini hızlı işleyemeyip, daha küçük moleküllerine ayırmasının (yani sindirimin) uzaması olarak tanımlayabiliriz. Örnek: Whey (peynir altı suyu proteini) gibi suda çözülen bir proteinin işlenmesi, kazein gibi suda çözülmeyen bir proteinin işlenmesine göre son derece hızlıdır. Çünkü kazein önce kümeler oluşturur ve bunlar tabaka tabaka, teker teker sindirim sırasında yavaşça soyulur ve uzun bir sürede sindirilir.
Öyle kazein proteinleri var ki, tam olarak sindirilmesi yedi saati bulabilir! Bu süreçte vücut yararlı besinleri yavaş yavaş alır. Bunun olmasını istediğimiz durumlar var. Örneğin kas yıkımını (katabolizmayı) engellemek ve böylece özellikle kas hücrelerini yıkıma karşı korumak için kazein proteinini yatmadan önce almak uzun süreli sindirimin kas hücrelerini beslemeye sağlayacağı destek böylece açıklanmıştır.